reede, 10. juuli 2009

Autoapteek

Imelisi asju jääb vahest ette.



Autodes peab olema apteek. See on justkui vaikimisi teada, kõigil on ka. Arusaadav ka, iialgi ei või teada. Ehkki žgutti seal enam olema ei pea (abiks asi, kui püksirihm katki läheb).
Nüüd aga on mind tabanud segadus - polegi justkui seadusandlikku akti, mis nõuaks apteegi olemasolu.
Mootorsõiduki ja selle haagise tehnoseisundile ja varustusele esitatavad nõuded ütleb, et nõuded esmaabivahenditele ja nende asukoha märgistamisele ning sõidukite loetelu, millel on esmaabivahendid kohustuslikud, on kehtestatud sotsiaalministri määrustega. Sotsiaalministri varasalvest leidsin aga vaid sellise määruse: Esmaabi korraldus ettevõttes kehtestamine. Seal on ilusasti kirjas miinimumnõuded esmaabivahenditele M1 - ja N1-kategooria sõidukites (sõiduautod, traktorid), aga need nõuded puudutavad ainult töö tegemiseks kasutatavaid autosid. Kuidas siis ikkagi eralõbuks pruugitavate autodega on? Kas nende kohta on ka mingi reegel? ARKis ei teatud vastust anda, kuuldavasti aga politsei eeldab, et apteek on olemas.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Nii palju kui mina tean -
sisuliselt on jätnud riik erasõiduki, mida ei kasutata tööks, osas apteegi küsimuse õiguslikult reguleerimata ja autoapteegi puudumisel karistada ei saa (või noh, kõike saab, aga seda ei tohiks teha).

Teede- ja sideministri 18. mai 2001. a määrus nr 50

Kood 109. Käsiapteek

Nõuded: 1) nõuded käsiapteegile ja sõidukite loetelu, millel on käsiapteek kohustuslik, on kehtestatud sotsiaalministri määrusega;

2) peab asuma sõidukis kättesaadavas kohas.

Kontrollimine: vaatlusega.

... ja sellega seotult on 99 aastast olemas sots ministri määrus, mis räägib esmaabi korraldusest ettevõttes, sh autoapteegist ja selle miinimumnõuetest M1 (ja N1) kategooria sõidukeis.

Eraisikute ja erasõidukite kohta ei ole mulle teadaolevalt kusagil esmaabi nõudeid seaduse või määrusega paika pandud.
Pohmarohu, Goldrexi ja villiplaastrite peale peab ise tulema.

A muidu on autoapteek tore asi, kütusekulu oma kaaluga ei suurenda ning vahel on hea kui mingigi esmaabi kaasas on, on vaja olnud.

Herezia ütles ...

Ega ma ta vajalikkuses kahtlegi. Iseasi, kas see politsei asi on, kas ta mul ikka on ja mida ma seal sees pean. Ametiautode jaoks on ju täpne (miinimum)nimekiri, mille sisu viitab peamiselt liiklusõnnetusele ja taolisele värgile. Elu on midagi muud (sh küll ka liiklusõnnetused).

Anonüümne ütles ...

Siin oli artikkel autoapteegist http://www.tarbija24.ee/?id=123516

Herezia ütles ...

Aitäh. See kinnitab ikkagi väidet, et apteeki pole vaja. Liiklusmiilitsal pole midagi köhida, ise tean, millega abi annan.

Blog.tr.ee